Γράφει η: Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc MSc.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η λήψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού σε παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο-Μάρτιο), έγινε σε 247 παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D (μέση τιμή βιταμίνης D (25[OH]D) στο αίμα 7ng/ml (17nmol/l)). Τα μισά περίπου παιδιά έπιναν καθημερινά γάλα που δεν ήταν εμπλουτισμένο με βιταμίνη D ενώ τα υπόλοιπα έπιναν γάλα εμπλουτισμένο με 300IU (7,5μg) βιταμίνης D.

Μετά από 7 εβδομάδες, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που έπιναν καθημερινά γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης D στο αίμα τους (19ng/ml έναντι του 7ng/ml που είχαν τα παιδιά που έπιναν μη εμπλουτισμένο γάλα) και ανέφεραν σημαντικά λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την περίοδο της μελέτης.

Η μελέτη καταλήγει στο ότι η λήψη βιταμίνης D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού κατά τους χειμερινούς μήνες σε παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D.

Η παραπάνω μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη δράση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει γίνει σε παιδιά. Η βιταμίνη D, πέρα από τη δράση της στο ανοσοποιητικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και τους εφήβους καθώς είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και το σχηματισμό των οστών. Η λήψη της λοιπόν σε κατάλληλες ποσότητες από μικρή ηλικία, μαζί βέβαια με τη λήψη ασβεστίου, είναι ζωτικής σημασίας για να χτίσουν τα παιδιά γερά οστά που θα τα ακολουθήσουν σ’ ολόκληρη τη ζωή τους.

Πρέπει να δίνουμε συμπληρωματικά βιταμίνη D στα παιδιά μας;

Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη για την υγεία των οστών, το ανοσοποιητικό και τη γενική καλή υγεία. Προκειμένου οι γονείς να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους παίρνουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, προτείνεται να επιλέξουν προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.

Επιπλέον, κατά τις περιόδους που είναι αυξημένος ο κίνδυνος λοιμώξεων, όπως γρίπης ή κρυολογήματος, προτείνεται να επιλέξουν μια πολυβιταμίνη ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά που θα περιέχει βιταμίνη D μαζί με άλλα συστατικά με γνωστή αντιοξειδωτική δράση, όπως βιταμίνες C & E, ψευδάργυρο και σελήνιο. Μια πολυβιταμίνη με τα παραπάνω και άλλα συστατικά θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό του και θα το προστατεύσει από λοιμώξεις, ενώ παράλληλα θα του προσφέρει και πρόσθετα οφέλη αφού περιέχει συστατικά που μπορούν να καλύψουν τυχόν κενά στη διατροφή του, να του δώσουν ενέργεια και να συμβάλλουν στην ευεξία και τη συγκέντρωση.

Επιλέξτε για το παιδί σας την καλύτερη πολυβιταμίνη από μια αξιόπιστη εταιρία, όπως η Vitabiotics. Η Vitabiotics, εταιρία με 40 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής, έχει σχεδιάσει ειδικά για τα παιδιά 4-12 ετών το Wellkid και για τους εφήβους και νέους 13-19 ετών το Wellteen με ιδανικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών για την κάθε ηλικία.

Για να διαβάσετε το Abstract της μελέτης πατήστε εδώ