Γράφει η: Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc MSc.

Η υγεία και η καλή λειτουργία του εντέρου είναι απαραίτητα για τη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού και την ποιότητα ζωής. Κάποια διαταραχή στη λειτουργία του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ την καθημερινότητά μας και να μας χαλάσει τη διάθεση. Για την προστασία μας από τα παραπάνω, μοναδικός σύμμαχος είναι τα προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που είναι ωφέλιμοι για τον οργανισμό. Στο έντερο απαντούν τρισεκατομμύρια προβιοτικά βακτήρια τα οποία συγκροτούν τη λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου. Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου είναι απαραίτητη για την καλή του λειτουργία. Η χλωρίδα του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες όπως από το άγχος, τα ταξίδια, τη λήψη αντιβίωσης κ.α.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ Ή ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ένα μόνιμο πρόβλημα ενώ σε κάποιους εμφανίζεται περιστασιακά. Συχνά οφείλεται σε διαταραχή στη χλωρίδα του εντέρου. Η λήψη προβιοτικών, όπως των  L.acidophilus, L.casei και L.rhamnosus, μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, να συμβάλλει στην καλή του λειτουργία και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια.

Προτεινόμενο προϊόν: Acidophilus Plus από την Quest

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Ένας στους οκτώ Έλληνες πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα αλλά αυτό που το διακρίνει από άλλες παθήσεις του εντέρου είναι η εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη συνδυασμού των προβιοτικών L.acidophilus και L.plantarum μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Προτεινόμενο προϊόν: TumBiotix από την Quest

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ

Η λήψη αντιβίωσης έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης της Κατανάλωσης Αντιμικροβιακών (ESAC), η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών και το 2009, το 40% του ελληνικού πληθυσμού πήρε αντιβιοτικά (το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%). Η λήψη αντιβίωσης διαταράσσει σημαντικά τη χλωρίδα του εντέρου. Για το λόγο αυτό την περίοδο που λαμβάνουμε αντιβίωση κρίνεται απαραίτητη η λήψη προβιοτικών, ειδικά του συνδυασμού L.bulgaricus και L.acidophilus, τα οποία σύμφωνα με μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο διάρροιας λόγω αντιβίωσης. Το L.acidophilus μπορεί επιπλέον να προστατεύσει  σε κάποιο βαθμό τον κόλπο και να αποτρέψει την εμφάνιση κολπίτιδας, π.χ. μυκητίασης από Candida albicans ή βακτηριακής λοίμωξης από Gardnerella vaginalis.

Προτεινόμενο προϊόν: ProBiotix από την Quest

Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΤΗΣ QUEST

Η Quest παράγει η ίδια τα προβιοτικά της εντός των εγκαταστάσεών της (in-house) και εγγυάται ότι τα προβιοτικά της επιβιώνουν στο pH του στομάχου και φτάνουν ζωντανά στο έντερο, όπου και δρουν. Η γκάμα των προβιοτικών της Quest αποτελείται από εξειδικευμένες συνθέσεις με στοχευμένη δράση, με μεγάλη απόδοση προβιοτικών ανά κάψουλα και με εγγύηση απόδοσης μέχρι την ημερομηνία λήξης, ενώ δεν περιέχουν λακτόζη ή σουκρόζη. Γνωρίστε ολόκληρη τη γκάμα των προβιοτικών της Quest και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες!