Στη σύγχρονη εποχή μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει από άγχος. Το άγχος οδηγεί στην παραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα και στην πρόκληση οξειδωτικού στρες και βλαβών σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο.

Συνήθη συμπτώματα του άγχους είναι η κόπωση, η μειωμένη ενέργεια, ο πονοκέφαλος, η κακή διάθεση, η αυξημένη εφίδρωση, η νευρικότητα και η αϋπνία ενώ μπορεί να εκδηλωθούν και άλλα συμπτώματα, όπως δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, μυϊκοί  πόνοι, ταχυκαρδία ή στηθάγχη και υπέρταση. Το άγχος μπορεί επιπλέον να επιδεινώσει τα συμπτώματα διαφόρων συνδρόμων, όπως του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και όταν είναι χρόνιο να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή αυτοάνοσες παθήσεις, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Είναι σαφές ότι το άγχος μπορεί να μας προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και ότι η καταπολέμησή του ή έστω η μείωση των επιπτώσεών του στο σώμα κρίνεται απαραίτητη για την υγεία μας. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού και η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, ζάχαρης και αλκοόλ μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους.

Ιδιαίτερα σημαντικά συστατικά για την αντιμετώπιση του άγχους είναι οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη C. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κόπωσης και στην αύξηση των επιπέδων της ενέργειας, καθώς και στην υγεία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μειώνει το οξειδωτικό στρες που παράγεται λόγω άγχους και τις επιπτώσεις του στο σώμα.  Ένα συμπλήρωμα λοιπόν με σύμπλεγμα βιταμινών Β και βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ανταπεξέλθει στο άγχος, να δώσει ενέργεια, να μειώσει την κόπωση και παράλληλα να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.

Προτεινόμενο προϊόν: Mega B Complex

Γράφει η: Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc MSc